Mittaus ja säätö

Käytetyn lämpöenergian määrä saadaan, kun lämmönsiirtimien kautta kulkenut kaukolämpöveden määrä kerrotaan virtauksessa tapahtuneella kaukolämpöveden lämmönluovutuksella eli jäähtymällä. Kaukolämpöveden suuri jäähtymä on merkki laitteiden toimivuudesta ja oikeista säädöistä. Jos keskimääräinen jäähtymä on alle 25 °C, niin syy on aihetta selvittää. Hyvä jäähtymä on ostajan ja myyjän yhteinen etu.

Lämmön kulutus (kWh) = lämpötilaero (jäähdytys ºC) x kaukolämmön kiertovesimäärä (m³) x veden ominaiskerroin 1,163 

Vesikiertoisen lämmityksen säätö toteutetaan yleensä siten, että säätöautomatiikka muuttaa patteriverkoston lämpötilaa ulkolämpötilan muuttuessa. Mitä kylmempää ulkona on, sitä lämpimämpää on pattereille menevä vesi. Muutoksen suuruuteen ulkolämpötilaan nähden voidaan vaikuttaa asettamalla säätökeskukseen sopiva säätökäyrä. 

Huone/patterikohtaisena säätönä on termostaattiset patteriventtiilit, jotka pyrkivät pitämään huonelämpötilan asetusarvossaan patterissa kiertävää vesivirtaa säätelemällä. Venttiilit eivät onnistu kiitettävästi tehtävässään, jos veden lämpötila ei ole sopiva. Liian kuuma vesi saattaa tehdä säädöstä huojuvan, jolloin patterit ovat väliin kuumia ja väliin kylmiä.