Siirry sisältöön

Asiakaspalvelu 020 617 4801 Päivystys 24/h Vikailmoitukset 0400 653 086

Imatra on hiilineutraalin kaukolämmön edelläkävijä

Kaukolämmön päästöt vähenevät myös muualla Suomessa. Lämpöyhtiöiden investoinnit leikkaavat päästöjä nopeammin kuin kukaan osasi ennakoida.

Imatralla kaukolämpö on ollut hiilineutraalia jo vuodesta 2020 alkaen. Nyt julkaistavan energia-alan tiekarttapäivityksen mukaan kaukolämmön päästöt Suomessa tulevat putoamaan noin 80 % vuoteen 2030 mennessä verrattuna vuoteen 2017. Vain alle vuosi sitten valmistuneen vähähiilisyyden tiekartan mukaan vuoden 2030 päästöt arvioitiin tasan kaksi kertaa korkeammiksi. Prosentteina vuoden takainen arvio päästövähenemästä vuoteen 2030 mennessä oli 60. Muutos on merkittävä.

Suomen kaukolämpöyhtiöt ovat uudistaneet viime vuosina järjestelmiään tehokkaammiksi ja vähäpäästöisemmiksi. Imatran Lämpö Oy on ollut tässä kehityksessä edelläkävijä. Muutos jatkuu ja päästöllisiä polttoaineita korvataan uusiutuvalla ja muuhun kuin polttoon perustuvalla tuotannolla. Päästöt vähenevät erityisen nopeasti vuosina 2021–2024. Näkymä päästöjen vähenemisen aikataulusta on kiristynyt viidellä vuodella sitten kevään 2021: vuoden 2030 ennuste saavutetaankin vuonna 2025, ja vuoden 2035 vastaavasti vuonna 2030. Tärkein taustavaikuttaja on kuluneen vuoden aikana yli kaksinkertaiseksi kohonnut päästöoikeuden hinta.

  • Tiekartan vanheneminen tuli meille kyllä täytenä yllätyksenä, kehitys on nyt niin nopeaa, Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jukka Leskelä kuvaili liittokokouksessa pitämässään puheessa. – Olemme iloisia ja ylpeitä alan kyvystä reagoida haasteisiin. Samalla tämä haastaa meidät pitämään metsäenergian saatavuudesta entistäkin parempaa huolta, Leskelä jatkoi.

Kaukolämmön tuotannossa ja polttoaineenkäytössä tapahtuneet muutokset ovat johtaneet siihen, että tiekarttaa on jouduttu päivittämään vain vuosi sen valmistumisesta, koska päästöt vähenevät paljon nopeammin kuin osattiin ennakoida. Tiekarttapäivitys julkaistiin Energiateollisuuden virtuaalisessa liittokokousseminaarissa torstaina 6.5.2021.

Kaukolämpö on paikallista lämpöä, jota jaellaan yhteensä noin kahdessasadassa toisiinsa kytkeytymättömässä verkossa eri puolilla maata. Monessa kaukolämpöverkossa, kuten Imatralla, tarjotaan hiilineutraalia kaukolämpöä jo nyt, ja lopuissakin päästöt painuvat hyvin alas vuoteen 2030 mennessä.

Lisätietoja: Vesa-Pekka Vainikka, toimitusjohtaja, Imatran Lämpö Oy, 040 580 8556

Energiateollisuus ry:n tiedote 6.5.2021

 

 

 

Imatran kaukolämmön CO2-päästöt alenivat merkittävästi vuonna 2016 uusien biolämpökeskusten käyttöönoton jälkeen.

CO2-päästöt pienenivät nollaan vuonna 2020, kun kaukolämmön varaenergian lähteenä alettiin käyttää biokaasua.

Biolämmön käyttöönoton yhteydessä vuoden 2016 alussa Imatran kaukolämmön hinta laski yli 20% ja on sen jälkeen pidetty ennallaan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vastaa