Siirry sisältöön

Asiakaspalvelu 020 617 4801 Päivystys 24/h Vikailmoitukset 0400 653 086

Miten sähkökatko vaikuttaa kaukolämpöön?

Syksyn mittaan on tiedotusvälineissä varoiteltu sähköpulasta. Sähköpulan mahdollisuus on nyt suurempi kuin aiemmin. Mahdollinen sähkökatko vaikuttaa myös kaukolämmön käyttöön.

Lähes kaikki lämmitysmuodot tarvitsevat sähköä. Polttimet, kiertovesipumput, puhaltimet ja muut toimilaitteet ovat sähkökäyttöisiä. Mittaus-, ohjaus- ja tiedonsiirtolaitteet ovat myös sähköisiä ja niiden toiminta keskeytyy sähkökatkon ajaksi. Sähkötoimiset venttiilit ja säätimet jäävät yleensä siihen asentoon, missä ne olivat sähkökatkon alkaessa. Ilman varasähköä lämmityksen ja ilmastoinnin kiertovesipumput ja puhaltimet pysähtyvät sähkökatkon ajaksi. Rakennuksen lämmitys ja koneellinen ilmanvaihto pysähtyvät.

Imatran Lämpö Oy:n biolämpökeskuksilla on kiinteät varasähkölaitteet. Biolämpökeskukset jatkavat lämmön tuotantoa ja kaukolämmön pumppaamista myös sähkökatkon aikana.

Sähkökatkon riskistä saatetaan saada varoitus jo edellisenä päivänä. Äkillisissä tilanteissa katko voi kuitenkin tulla ilman varoitusta. Katko voi koskea vain osaa kaukolämpöverkon asiakkaita kerrallaan. Joskus sähkökatkon laajuutta ja kestoa ei tiedetä etukäteen.

Enintään kahden tunnin pituiset sähkökatkot eivät yleensä ehdi paljonkaan vaikuttaa lämpötilaan ja ilman laatuun rakennuksien sisällä. Pidemmissä katkoissa tilanne voi muuttua. Näillä ohjeilla sähkökatkosta selviytyy helpommin.

Jos sähkökatkosta on varoitettu tai kun katko on jo alkanut:

 • Vältä isojen sähkölaitteiden käyttöä (pesukoneet, uunit, lämmittimet, kiukaat, sähköauton lataus). Kytke laitteet pois käytöstä tai säädä pienelle teholle (esim. ilmanvaihtoa ei voi helposti kytkeä pois päältä).
 • Jätä yksi valaisin päälle. Siitä näet milloin sähkö taas palautuu.
 • Sulje ovet ja ikkunat, jotta lämpö ei karkaa.
 • Pidä jääkaappi ja pakastin suljettuina, jotta kylmä ei karkaa.
 • Sulje vesihanat ja vältä kylmän ja lämpimän veden käyttöä. Ennen katkoa voi varata juomavettä astioihin.
 • Älä hätäile. Katkon jälkeen tilanne palautuu normaaliksi.

Sähkökatkon aikana:

 • Kuuntele patteriradiota tai esim. autoradiota. Sieltä saa tietoa tilanteesta ja mahdollisesti toimintaohjeita. Sähkökatkon aikana puhelinlinjat ja netti saattavat ylikuormittua ja langattomat tukiasemat hiljentyä kun niiden varasähkö loppuu. Käytä viestinnässä tekstiviestejä, jos mahdollista.
 • Ihmiset, eläimet ja esim. kynttilät tarvitsevat ilmaa. Tuuleta nopeasti tarvittaessa.

Kun sähkökatko päättyy:

 • Tarkasta sähkölaitteiden ja kodin järjestelmien tila. Erityistä huomioita vaativat sähköiset saattolämmitykset ja jäätymissuojat, jotka lakkaavat toimimasta sähkökatkon aikana.
 • Älä kytke isoja sähkölaitteita (pesukoneet, uunit, lämmittimet, kiukaat, sähköauton lataus) heti päälle.
 • Käytä vettä harkiten katkon päätyttyä. Vältä lämpimän veden käyttöä puoli tuntia katkon jälkeen.
 • Jos talon lämmöt eivät palaudu normaaleiksi vuorokauden kuluessa katkosta, ota yhteys talonhoitoon.

Jos sähköpulatilanne vielä jatkuu, ylimääräinen sähkökuorma pahentaa tilannetta.

Kaukolämpötalon lämmin käyttövesi saattaa sähkökatkon jälkeen olla tavallista kuumempaa, jos säätölaitteet eivät toimi katkon aikana. Noin puolessa tunnissa lämpötila ehtii tasaantua. Kuuma vesi voi polttaa ihoa ja vaurioittaa komposiitti-vesiputkia, jos niitä on kiinteistössä.

Imatran Lämpö Oy:n päivystyspuhelin on 040-065 3086. Jos sähköpulatilanteessa päivystyspuhelin on varattu, voi lähettää tekstiviestin (osoite, asia) päivystyspuhelimeen.

Liitteessä on lisää ohjeita varautumiseen ja katkojen aikana toimimiseen.

Varautuminen kotona. https://72tuntia.fi/wp-content/uploads/2019/10/Varautuminen-kotona-esite.pdf

 

 

 

 

Vastaa