Siirry sisältöön

Asiakaspalvelu 020 617 4801 Päivystys 24/h Vikailmoitukset 0400 653 086

Rauhan alueen kiinteistöt siirtyivät hiilineutraaliin kaukolämpöön

Uusi kaukolämpölinja Imatran ja Lappeenrannan välillä vihittiin virallisesti käyttöön tänään 1.9.2023.

Rauhan alueen kaukolämmittäjien kodit ja kiinteistöt lämpenevät nyt hiilineutraalilla kaukolämmöllä, vaikka asiakkaat eivät muutosta ehkä edes huomaa. Vihreän siirtymän toteuttaminen alueelle oli nopeaa, helppoa ja vaivatonta etenkin kaukolämmön asiakkaan kannalta, kun vastuulliset työnsä hallitsevat kaukolämpöpalvelun tarjoajat yhdistävät verkostonsa ja toimivat Etelä-Karjalassa yhdessä.

Lappeenrannan Energian ja Imatran Lämpö Oy:n viime vuoden syyskuisen yhteistyötapaamisen idea toteutui ennätysajassa, kun Rauhan alueelle alkoi tämän vuoden elokuun lopulla virrata yhtiöiden yhdistettyjä kaukolämpöverkkoja pitkin hiilineutraalia lämpöä Imatralta. Rauhassa olevat kaukolämpökiinteistöt lämpiävät nyt Imatran Lämpö Oy:n biolämpökeskuksessa hyödynnettävällä metsäenergialla.

Imatran Lämpö Oy:n toimitusjohtaja Vesa-Pekka Vainikka toteaa, että näin maakunnassa toteutetaan vihreän siirtymän konkreettiset toimet nopeasti ja ketterästi yhdessä. Lappeenrannan Energian toimitusjohtaja Arto Nikkanen on myös tyytyväinen yhteistyön lopputulokseen:

– Kun yhteistyön mahdollisuutta viime syksynä selvitettiin, nopean vihreän siirtymän edistämiseen tämä oli yksinkertaisesti teknisesti, toiminnallisesti kuin taloudellisesti vain järkevä ratkaisu. Yhdistämällä Energiaverkkojen lämpöverkoston Imatran Lämmön verkostoon, pystymme hyödyntämään lähialueella olemassa olevaa tuotantokapasiteettia mahdollisimman tehokkaasti, Nikkanen toteaa verkostojen virallisessa käyttöönottotilaisuudessa.

Etelä-Karjalan paikallinen energiantuotanto vihertyy vauhdilla

Imatran Lämpö Oy:n Vainikka kertoo, että lähitulevaisuudessa lämpö saattaa osin olla peräisin jätevesistä myös Rauhaan. Imatran Lämpö Oy:n ja Stora Enson yhteistyö Kaukopään tehtaan jätevesien hukkalämmön hyödyntämiseksi Imatran kaukolämpöverkossa etenee hyvää vauhtia.

– Työ- ja Elinkeinoministeriö (TEM) on myöntänyt RRF-investointituen lämmön talteenottolaitoksen rakentamiseksi Stora Enson Imatran tehtaille ja kaukolämpöputken rakentamiseksi Kaukopäästä Imatran Lämpö Oy:n kaukolämpöverkkoon. Hanke monipuolistaa kaukolämmön tuotantoa, tukee tuotannon vähäpäästöisyyttä, pienentää biopolttoaineiden tarvetta ja auttaa pitämään vakaan ja kilpailukykyisen hintatason. Hanke helpottaa tehtaan jäteveden lämpötilan hallintaa ja siten auttaa pienentämään ympäristökuormitusta, Vainikka kertoo Imatran lähivuosien suunnitelmista.

Lappeenrannassa kaukolämmön strategia Energialla tähtää hiilineutraaliksi vuoteen 2026 mennessä. Kaukaan Voima on tuottanut jo yli 10 vuotta ympäristöystävällistä kaukolämpöä kantakaupunkiin.

– Kaukaan Voiman osuus kaukolämmön tuotannostamme on noin 80 % ja loppuosaa tuotannosta muutetaan vauhdilla fossiilisista energialähteistä ympäristöystävälliseksi. Lappeenrannan kantakaupungin lisäksi Joutsenon keskustaan lämpöä tuotetaan vihreästi vedyllä ja Pulpin alueelle pelletillä, Energian toimitusjohtaja Nikkanen kuvaa verkoston itäosan kokonaisuutta.

– Ihalaisen lämpölaitoksen muutostyö pellettilämpölaitokseksi on koekäytössä ja Mustolassa yhdistettiin kaukolämmön erillisverkko kaupungin kantaverkkoon jo keväällä. Suunnitelmissa on lähitulevaisuudelle myös mm. kaukolämpöakku- ja lämpöpumppuhankkeita, Nikkanen listaa loppuja hiilineutraaliuteen tähtääviä Lämpövoiman investointihankkeita.

– Kaukolämmön verkostokartallamme väri muuttuu nopealla vauhdilla puhtaamman vihreäksi!

 

Lisätietoja:

Vesa-Pekka Vainikka, toimitusjohtaja, Imatran Lämpö Oy, puh. 020 617 4800

 

 

 

Vastaa