Siirry sisältöön

Asiakaspalvelu 020 617 4801 Päivystys 24/h Vikailmoitukset 0400 653 086

Maakaasun saanti asiakkaan kannalta

Vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin:

Toistaiseksi maakaasun tuonti Suomeen jatkuu normaalisti (tilanne 8.3.2022).

Suomeen tulevat maakaasuputket eivät ole suoraan yhteydessä NordStream –kaasuputkiin, joilla maakaasua siirretään Saksaan. Maakaasua tulee Suomeen Venäjältä Räikkölässä Imatralla ja Virosta Inkoossa.

Maakaasun Suomen siirtoputkisto on kaasuvarasto itsessään. Jos Suomeen ei tulisi yhtään kaasua, riittää siirtoputkistosta maakaasua suojatuille kuluttajille arviolta noin viikoksi. Riittävyys riippuu maakaasun kulutuksesta, kesällä kaasun tarve on pienempi ja siirtoputkiston kaasu riittää pidempään.

Suojattuja kuluttajia ovat kiinteistöt, joissa on vakituisessa asuinkäytössä olevia asuntoja. Poikkeustilanteissa muiden kuin suojattujen kuluttajien kaasun toimitus voidaan katkaista, jolloin suojatuille kuluttajille kaasua riittää pidempään.

Imatran Lämpö Oy maakaasun vähittäismyyjänä on varannut omia suojattuja asiakkaitaan varten kaasua ns. velvoitevarastoon. Kun siirtoputken maakaasuvarasto on käytetty, suojatuille kuluttajille maakaasua toimitetaan velvoitevarastosta normaaliin tapaan maakaasun jakeluputkiston kautta. Muut vähittäismyyjät vastaavat kukin omista asiakkaistaan. Muut kuin suojatut kuluttajat vastaavat varautumisesta itse. Velvoitevarastosta toimitettu maakaasu hinnoitellaan erikseen.

Myös muut kuin suojatut kuluttajat voivat varata kaasua velvoitevarastosta maksua vastaan käyttökohteisiin joissa kaasua ei voi korvata muilla keinoin, jos varaston kapasiteettia on vapaana. Seuraava mahdollinen varaus on aikajaksolle 1.7.2023 – 30.6.2024. Varauksen puitteissa maakaasun toimitus näille asiakkaille jatkuu myös poikkeustilanteissa.

Suomen maakaasuverkkoon syötetään myös biokaasua, joka pidentää siirtoputkiston kaasun riittävyyttä. Puhdistettu biokaasu, biometaani, vastaa ominaisuuksiltaan maakaasua.

Poikkeustilanteissa niitä kaasun käyttäjiä, myös suojattuja kuluttajia, jotka voivat korvata maakaasun käyttöä muilla keinoin, suositellaan hyödyntämään näitä keinoja. Tämä pidentää maakaasun riittävyyttä.

Jos maakaasun saatavuuteen tulee rajoituksia, Imatran Lämpö Oy on yhteydessä maakaasu-asiakkaisiin ja tiedottaa tilanteen edellyttämistä toimenpiteistä. Asiakkaiden kontaktitietoina käytetään Imatran Lämpö Oy:n tiedossa olevia puhelin-, sähköposti- ja postiosoite-tietoja. Tilanteesta tiedotetaan myös Imatran Lämpö Oy:n nettisivuilla ja some-tileillä (www.imatranlampo.fi, Facebook, Twitter).

 

 

 

 

Vastaa